Lečenje u Vrnjačkoj banji obavlja se danas u Specijalnoj bolnici za lečenje i rehabilitaciju organa za varenje i šećerne bolesti "Merkur". U ovoj zdravstvenoj ustanovi sprovode se naučno utvrđene metode dijagnostike, lečenja i rehabilitacije, stručno-metodološki i doktrinirani kritrerijumi i preventivne, dijagnostičke, terapeutske i rehabilitacione zdravstvene usluge u ambulantno-polikliničkim i stacionarnim uslovima.

Mrkur Novi vrnjačća banja

Primenom metoda savremene balneoterapije, fizikalne medicine i rehabilitacije, u ovoj ustanovi za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju leče se bolesnici iz oblasti gastroenterologije, endokrinologije i bolesti metabolizma, urologije, disajnog trakta, kao i nekih kardiovaskularnih, ginekoloških i reumatoloških oboljenja, bolesti dece koje su indikovane za lečenje u Vrnjačkoj Banji i bolesti iz oblasti sportske medicine.

Mineralne vode Vrnjačke Banje spadaju u dve kategorije: topla mineralna voda (36,5°C ) spada u red alkalnih ugljeno–kiselih homeotermi; hladne mineralne vode (14°C, 17°C, 25°C) pripadaju grupi alkalnih zemno-alkalnih akrotopega. Banja u narodu poznata kao “VRNJCI”  ima četiri izvora lekovitih mineralnih voda koje prema međunarodnoj klasifikaciji pripadaju dvema kategorijama: „Topla mineralna voda” (36.5C) spada u red alkalnih ugljeno-kiselih homeotermi i koristi se za piće, kupanje i na druge načine. Hladne mineralne vode „Snežnik” (17C), „Slatina” (14C), “Jezero” (27C) pripadaju grupi alkalnih zemno-alkalnih ugljeno-kiselih akrotopega.

Indikacije


* Lečenje šećerne bolesti,
* Čira želuca i dvanaestopalačnog creva,
* Stanje posle operacije na želucu i crevima,
* Funkcionalna oboljenja organa za varenje,
* Hronična oboljenja pankreasa,
* Bolesti žučne kese i žučnih puteva,
* Oboljenja jetre,
* Oboljenja bubrega i mokraćnih puteva,
* Hronična ginekološka oboljenja i sterilitet,
* Hronična reumatska i koštano-zglobna oboljenja

Lečenje u Vrnjačkoj banji

Lečenje modernom medicinom

Što se tiče moderne medicine i načina lečenja, Vrnjačka banja ima najsavremeniji centar za dijagnostiku, prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti organa za varenje i šećerne bolesti. To je Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju bolesti organa za varenje i šećerne bolesti „Merkur Novi”.
 Specijalna bolnica Merkur raspolaže kako savremenom medicinskom službom sa 50 lekara od toga 44 specijalista i subspecijalista raznih specijalnosti, tako i modernim objektima za smeštaj posetilaca preko cele godine: „Merkur” – novi (“B” kategorija), „Mirko Tomić”, „Merkur” – stari, „Romanija” i “Šumadija”.
Svi objekti raspolažu savremenim komforom i medicinskom službom tipa specijalne bolnice. Ishrana je u skladu sa načelima savremene dijetetike (Zdrava hrana), pod nadzorom doktora specijaliste endokrinologa i dijetetičara. Uz postojanje osnovnih tipova dijeta, obavlja se i individualno variranje dijetetskog režima za sve bolesti indikovane za lečenje u Vrnjačkoj Banji.